2012. szeptember 27., csütörtök

Mozgalmas hétvége

Chilibe megint sikerült rakni egy pár kilométert...Pénteken Apukámékhoz mentünk fel, ahol Bizsu epedve várta Chilit. Kezdődött a véget nem érő kergetőzés/birkózás/harapdálás/fetrengés/pacsálás...és még sorolhatnám. :) Szokásos módon Chili annyira elfáradt, hogy végig horkolt éjjel. Reggel korán kelés...majd egy hatalmas séta a két ördöggel, ami nagyon jól sikerült, mert Chilit elengedtük és mivel Bizsu már tanult eb, behívásra azonnal jön, illetve nem is kell hívni, mert pár 10 méter szaladás után rohan vissza egy simiért. Elég érdekes technika a lefárasztása, de minden esetre hatásos! :) Szóval a két jómadár együtt sétált dombról le, dombra fel. Jól elfáradtak, kaptak reggelit majd mindenki ment a maga fekhelyébe pihizni.

Ők ketten... :)


...egymás szájában...


És amikor már jártányi erejük sincs, akkor fekve harapdálnak.


Szombat délután Szentendrére voltunk hivatalosak, Borával folytatódott a játék. Ott is elfáradt, jó nagyot sétáltunk Kikivel meg a két kutyival. Nagyon aranyosak voltak, Bora ment elől, Chili meg szorosan mellette, parancsra sem tudnának ilyen szépen együtt haladni... :)

Szentendréről hazafele jövet megálltunk Békásmegyeren a Duna parton, hogy még egyet sétáljunk, ki tudja meddig lesz ilyen csodálatos idő alapon, meg nehogy már Chiliben maradjon otthonra energia... :) Nagyon nyugis és szép ez a partszakasz, nagyon jót sétáltunk. Rengeteg kacsa volt, akiket Chihi árgus szemekkel figyelt. Fürdött is egy kicsit -mert miért is ne?-, találkoztunk egy gyönyörű vizslalánnyal, akivel kergetőztek egyet...nagyon szuper volt. :))

Kacsalesen:


Egy bátor jelentkező:


 
És vajon, mi volt otthon??????

Először ez:

 

Aztán ez:

 

Érdemes megfigyelni közelebbről:

 

Majd ez következett:


Nagyon halkan jegyzem csak meg, hogy én is aludtam egy laza két órát, amíg Ákos Forma1-et nézett... :)

2012. szeptember 21., péntek

Az új lakosztály

Chili kinőtte az ágyát, ezért hosszas gondolkodás és körbejárás után megtaláltuk a neki valót - legalábbis remélem... :)

Mivel a konstrukció nagyon bevált, ezért adott volt, hogy ugyanolyan lesz, csak nagyobb méretben, na de mekkora méretet vegyünk? Az egyértelmű, hogy mindenhol körberöhögtek, hogy minek akarok egy bulldognak akkor fekhelyet, mint amekkorát rottweilernek visznek, de hát ők nem tudják, hogy ez mekkora példány... :) Szó mi szó, felkutattam az interneten a legjobbat. Az Acanashop webooldalán megtaláltuk a számításainkat, nagyon készségesek voltak, türelmesen állták, hogy méregessék a párna hosszát, meg az alját, meg a tetejét, meg a fekvőfelületet, meg a...nagyon rendesek voltak, arról nem is beszélve, hogy egy nap alatt megérkezett Chili Ferplast 10-es, leírom inkább: TÍZES méretű szófája!!!!

Otthon volt öröm és boldogság, amiről képes beszámoló következik! :)

Kicsomagolja:


Ugye, milyen jó?





Aztán lepihent...


És elaludt...


2012. szeptember 17., hétfő

Telik múlik az idő

És milyen gyorsan…Chili már olyan nagy, hogy kinőtte a fekhelyét. Ha jól emlékszem francia bulldoggal akartunk hazatérni július 14-én…de ez????? EZ EGY LÓ!!!Több, mint tíz kiló és még csak most töltötte be az 5. hónapot!!! Már teljesen végigéri a fekhelyét, sőt csak kifliben tud benne feküdni, ilyenkor sokszor látom, hogy elzsibbadhat, mert kicsit sántikál… Szóval Ákossal arra a döntésre jutottunk, hogy nagyobb fekhely kellene…és most pont itt tart a dilemma, hogy mekkora legyen az akkora…a fazon nagyon bevált neki (és nekünk is) és mivel jönnek a hidegebb hónapok, mindenképpen műanyag aljú kellene. Szeretnénk most már akkorát venni, ami jó lesz neki-akármekkorára is nő. A héten eldöntjük, hogy melyik méret legyen...

Chili nagyon édes és már nagyon ragaszkodik hozzánk, ha kimegyünk a kapun és neki ott kell maradnia, akkor addig ott fekszik, amíg vissza nem megyünk. Ha sokan vagyunk a kertben, akkor a mi lábunkhoz jön, mellénk fekszik le, ha már elfáradt-és igen, néha Ő is elfárad!! :) Hiába van hétvége, neki akkor is reggel hétkor menni kell sétálni, órát sem kell beállítani, felpattan, és addig morog/szuszmákol/nyalogat/piszkál, amíg fel nem kelek és ki nem viszem. De ez sem baj, mert átalakult nekünk is az életünk. Korán kelünk, hamarabb elindul a nap, reggelizünk, teszünk-veszünk mi is. Ha hétvégén nem otthon vagyunk, akkor Chili nem pihenget napközben –max.20percet- így este győzzünk aludni mellette a horkolástól. :) Vasárnap teljesen kidől, ilyenkor végigalussza a kocsiutat nagy nehezen kikászálódik elvégezni a dolgát, majd felmegyünk a lakásba és elalszik- úgy másnap reggel hétig. :)

Velencén találkoztunk egy francia bulldoggal, Yodával, aki 17 hónapos. Chilit és Yodát elengedtük, hogy tudjanak játszani, szaladgálni…nagyon édesek voltak, kb. 15 perc után mindkét kópé kidőlt. Bulldognak bulldog a barátja. De tényleg. Ez egy külön társadalom-amihez igazán jó tartozni. Velencéről hazafelé beszaladtunk az érdi Fressnapf-ba (általunk Pityputynak nevezett üzlet), ahol megnéztük a fekhelyeket, én pedig kinéztem magamnak a Kutyamasszázs könyvet, amit már régóta szerettem volna. Lényeg, hogy kint felejtettem a táskámat az autóban, Ákos és Chili bent vártak az üzletben…mire visszatérek rögtönzött Bulldog Piknik vette kezdetét, odaadó gazdi páros jó tanácsaival…Nagyon kedvesek voltak és egyből kaptunk 100 jó tanácsot, hogy mit csináljunk meg mit ne… :) Hihetetlen, nem?DE! :) Ákosnak van egy ehhez „hasonló” élménye, amikor még sport autója volt –egy elég ritka darab-amikor találkozott egy másik ugyanolyannal az utcán, akkor „összevillanottak”. Most már mi is „összevillantunk” a bulldogosokkal, hogy „igen, neked is ez a szeretetre méltó kis röfögő szuszmákoló dömpered van, mint nekünk”…és ez milyen jó érzés, életérzés! :)

Nah, ki mászott be a szekrénybe, amíg nem figyeltem???


Kimostam a bélést és az ideiglenes párnán pihen...


Kicsi...



2012. szeptember 10., hétfő

In medias res…

Nem terveztem blogot írni és nem is én kezdtem el igazából, hanem Ákos küldött egyszer csak egy blog linket, a Tenyésztőnek készült beszámolókkal feltöltve. Ez egyébként kicsit jellemző is rám…mindig úgy belecsöppenek az események forgatagába…

Nem terveztünk kutyát és nem kívántuk felforgatni az életünket, igaz, a kutyákat mindketten nagyon szeretjük, de tudtuk, hogy a lakásunk mérete nem való neki. Szóval, maradt a reménykedés, hogy egyszer majd költözünk és lesz kutyus. Lassan öt éve lakunk a lakóparkban és sokszor láttuk a két kis francia bulldogot, Sütit&Masnit. Láttuk, hogy a gazdájuk átsétál a zebrán, ők ketten pedig ülnek és várnak türelmesen a jelre, hogy átmehessenek. Valahol itt kezdődött a fajta iránti érdeklődés. Habár mindketten a nagytestű kutyákért vagyunk oda, egyértelmű, hogy a kislakásunkba 40 kilós berni pásztort nehéz lenne tartani… :)

Nagy nehezen sikerült Ákost is meggyőzni, hogy nekünk kutya KELL. Igyekeztem összeszedni minden pozitívumot és negatívumot is, hogy lássuk mivel/kivel állunk szemben. A lista meggyőző volt, kereshettem kutyust. Oké, de honnan? Nagyon sokat olvasgattam/keresgéltem a neten és találtam egy nagyon szimpatikus tenyésztőt, aki jelezte, hogy várhatóan április közepén születnek kicsik. Nekem már akkor nagyon szimpatikus volt a Tata-Várudvari kennel. Felhívtam még egy két helyet, de valahogy éreztem, hogy ez lesz az igazi. Két nap múlva visszahívtuk a Tenyésztőt, hogy akkor szeretnénk egy kiskutyát. Megbeszéltük Velük azt is, hogy az előre tervezett családi nyaralás miatt kicsit később fogjuk elhozni a kutyust, kb. 13-14 hetesen. Azt mondták, hogy semmi gond, egész nyugodtan nyaraljunk…nah, persze…nyugodtan, amikor tudtuk, hogy megváltozik az egész életünk! :) Április 8-án kaptunk egy e-mailt, hogy megszülettek Arany és Oliver kölykei, ami egyenesen arányos volt azzal, hogy gazdik lettünk. Érdekes, hogy Ákos kis unokahúga pont ezen a napon született-igaz 5 éve. :) Nagyon örültünk, főleg amikor megláttuk a képet a kis szőrcsomókról. Az első tatai látogatásunkkor Chili hat-hetes volt. Amikor megérkeztünk kézmosás után mehettünk ki az udvarra megnézni a MI KUTYÁNKAT. :) Ahogy magunk közt hívjuk Ákossal a kutyaparadicsomban nagyon jó dolguk van az ebeknek. Chiliék egy elkerített részen voltak - nehogy beleessenek a kerti tóba- ahol a mamájuk, Arany ki-be tudott menni a kennelből, ha nyugalmat akarna. Arany egyébként nagyon jó mama kutya volt, nagyon sokáig szoptatta a kicsiket és nagyon sokat törődött is velük…ott tartottunk, hogy egy pokrócon ültünk egy halom kölyökkel és temérdek érdekességgel, merthogy a Tenyésztő, Gabi és Arnold csakúgy zúdította ránk az információkat…kétségtelen rengeteg dolgot nem tudtam a bulldogokról…Nagyon sokat meséltek és mi megnyugodtunk, hogy igen, Őket majd bármikor fel lehet hívni és megkérdezni, ha valamit nem tudunk, nem fogják azt mondani, hogy „itt a kutya és viszlát, boldogulj!”. Nagyon megnyugtató volt. Teltek-múltak a hetek és mi már nagyon vártuk Chilit, eredetileg csak egy látogatást terveztünk, de nem bírtuk ki, hogy ne lássuk Chilit, így lementünk még egyszer, hogyhogy hogy nem Arany névnapon! :) Nagyon érdekes egybeesés… Akkor tűnt fel először, hogy Chili mintha nagyobb lenne a többieknél, kb. kétszer akkora volt, mint a tesók! Megint jó sokat elidőztünk, ekkor Chiliék már átkerültek a nagy kennelbe, ahol saját kis tavuk, meg homokozójuk, meg lakrészük volt…mondom én, hogy kutyaparadicsom. Eljött a nyaralás utáni hétvége, amikor is július 14-én elhoztuk Chilit meg még egy halom információt! :) Július 14-e a francia forradalom ünnepe, ami Ákosnak nagyon fontos, mert élt kint Párizsban és egy kicsit az Ő vérébe is beleivódott az érzés. Én meg vele rajongok a francia kultúráért/történelemért/Párizsért/ésmindenértamifrancia. :)

Beültünk az autóba és elhoztuk a MI KISKUTYÁNKAT, Chilit, aki akkor még kicsit megszeppenve méregetett minket, hogy hová is visszük és kik vagyunk. Ült az ölemben, és nézelődött.

Éppen két hónapja tart ez a bulldogság és éppen két hónapja cáfol rá minden egyes nap a korábbi kutyatartással kapcsolatos félelmeinkre. :)

Nagyon szeretjük őt és a lehető legjobb döntés volt, hogy kutyát vettünk magunkhoz.






2012. szeptember 7., péntek

zeng a ház

...mitől is??? Jah, persze, Chili horkolásától!!! Félelmetes, hogy mennyire tud horkolni, ha nagyon ki van fáradva. A héten kétszer is felmentünk Apukámékhoz Bizsu legnagyobb örömére. :) Kezdődött a futkározás/kergetőzés/rágcsálás/pacsálás véget nem érő sorozata. Chili ilyenkor annyira kifárad, hogy a lépcsőházból alig lát bejönni az ajtón - merthogy le kell ülnie mielőtt bejön - majd iszik egy jó adag vizet -utána végigcsurgatja  a lakást a pofáján maradt adaggal- betámolyog a helyére és kezdődik...A HORKOLÁS!!! :) Ő hatalmasakat alszik, mi nem. :) Egész éjjel simogatom, hogy mozduljon meg...néha eltalálja, hogy melyik az a póz, amikor nem horkol, de ez nem tart sokáig.

Mindettől függetlenül imádjuk, mert amikor felébred és odaül az ágy széléhez a simiért és a beszűrődő reggeli fényben csak a sziluettjét látom, mindig mosolygok rajta és ez mindennél jobb érzés. Türelmesen vár és követ mindenhova. A konyhában leül és nézi, ahogy vizet engedek a reggelijére - szent meggyőződésem, hogy sokkal jobban lát ilyenkor, mint én ... :)

Kitérő:

Chili neve újabban az alábbi kép alapján - melyet Ákos szerkesztett:

CHILI NAGYÚÚÚÚR :)))

2012. szeptember 3., hétfő

Elsők...

A múlt héten, csütörtökön volt az első olyan nap, amikor Chili egyedül volt otthon reggel 8.30-tól 16.00-ig. Vivi nem tudott jönni, ezért aznap volt a puding próbája… nagyon jól viselte ezt a napot, nem piszkított be és a kennelből sem dobott hátra szaltókat!! Nagyon büszkék voltunk rá, mindamellett, hogy izgultunk érte, de olyan kis ügyes.

Sok minden történt ám vele, voltunk a Római-parton sétálni/fürdeni/kacsázni és megkóstoltuk az ország tortáját is, ahol a cukrászdában Chili szépen leült a szék alá és várt. Nagyon rendes volt. Voltunk kint Szentendrén Boránál, nagyon jól kijöttek, Bora nagyon kedvesen, tanítóan bánt vele. Nagyon jókat sétáltunk Krisztivel meg a két kutyával, reggel 7-kor, amikor még Szentendre is „aludt”. Teljes volt a program: Dunában és patakban fürdőzés, kacsa kergetés, botozás…stb. Nagyon jól éreztük magunkat.

Vasárnap voltunk először Bulldog Pikniken. 10-kor kezdődött a Hajógyári-szigeten. Voltak szép számmal, Chili nagyon élvezte, Ő volt a legfiatalabb. Most először elengedtük a többi gazdi javaslatára, hogy jobban tudjon játszani. Nagyon élvezte, a nagyok terelgették őt, minden vízbe beleivott, mindenkit megszagolt és hagyta, hogy őt is megszaglásszák. Jött egy – szerintem hihetetlen nagy – francia bulldog, akin rajta hagyták a pórázt, amit maga után húzott…onnantól Chilinek meg is volt a feladat, rohant a póráz után. Nagyon elfáradt és nagyon koszos (értsd: nyálas) lett. Otthon meg is fürdettük gyorsan aztán horpasztott egész nap! Hangját sem hallottuk!

Chili és a Duna




Chili és Bora




Bulldog-Piknik




Yoda




Kidőlt...