2012. október 31., szerda

csak egy kép és más semmi

 

Tegnap délben készítette Vivi ezt a képet Chilkóról...mit ne mondjak...IMÁDOM (mindkettőt)... :)

2012. október 30., kedd

Hideg van

Mostanában már elég csípős hidegek vannak reggel és este is, főleg ha szél is van. Mivel Chili még kölyök és a pocakja is alacsonyan van, féltjük Őt, nehogy megfázzon vagy felfázzon. Múlt héten sikerült beszereznünk neki egy kabátot, amiben úgy gondoljuk, hogy nem fog majd vacogni télen. Nem szeretnénk bohócot csinálni belőle, de azért a hideg, az hideg szerintem neki is. Hosszas próbálgatás után az alábbi kabátka mellett döntöttünk:


Az első illetődöttség után -no meg egy kis falatkás motiválással :)- már úgy rohangált a kabátjában, mintha mindig is hordta volna... :)

 

És ma reggel sem volt vele problémája:


Megjegyzem, nem könnyű francia bulldogra ruhát találni - olyat, ami funkciójában eleget  tesz az elvárásoknak-, mert mindenféle idétlen köves/csicsás/rózsaszín/babakék eszement "ruhácska" van...de több ponton állítható, flexibilis kabát az nincs...vagy nagyon sokat kell keresgélni és akkor van! :)

2012. október 29., hétfő

hó?

Esett....ma reggel minden bizonnyal esett a hó...pedig a téli gumijaim még békésen nyaralnak a pincében...no mindegy is. :)

Ma reggel Chili először találkozott hóeséssel. Ákos vitte Őt le, mert én korán mentem el otthonról, de megörökítette képekben, hogy mit szólt Urasága ehhez az időjáráshoz. Tulajdonképpen nem nagyon izgatta. Azt biztosan tudjuk, hogy az esőt nem szereti, gondolom azért, mert belemegy a fülébe...? És hogy a téli hónapokban nehogy megfázzon -mert még olyan kicsi... :)- kapott téli kabátot is! Volt is már rajta bruttó 5 percet... :)

2012. október 26., péntek

ahol kutya van...ott kár is van...

Igen, előfordul, hogy nem figyelünk oda eléggé vagy nem jut eszünkbe, hogy valamelyik nap el fogja tolni a kennelét a szoba egyik végéből a másikba... Történt ugyanis, hogy Chili eltolta a kennelt és elért olyan dolgokat, amiket nem kellett volna, de sebaj, kiderült, hogy kutyánk igazi tehetség, sok szakmában jeleskedik.

Például:

1. sebész: Zsorzs bohóc lába akkut amputáláson esett át térdtől lefele, kiváló sebészi munka

2. asztalos: túl nagynak találta a kétszemélyes reggeliző asztalunkat, hát megráspolyozta kicsit, kiváló asztalos munka

3. látszerész: RayBan szemüveget kiválóan igazít méretre/fülre a szár deformálásával, kiváló látszerész

Mondjuk, még szerencse, hogy olyanokat elkerültünk, mint a cipész vagy a szabó mesterség... :)



A fentieket elfogadva és most már beletörődve sem szeretnék több szakmát felsorakoztatni Chili képességei között. Elég volt, köszönjük, tanultunk belőle. :)

Mindezek mellet, természetesen IMÁDJUK és ezen Ő már sehogy sem tud változtatni... :)


Jól láthatóan lábatlanságban szenved...köszi Dr. Chili...





2012. október 25., csütörtök

Tata-Várudvari Vezér

Ez Chili törzskönyvi neve, ezt kapta a Tenyésztőtől. Mi már a kezdetektől fogva tudtuk - na jó, én tudtam, mert Ákost győzködni kellett - hogy Chinek fogjuk majd hívni a kutyánkat. Nem tudom, hogy hogyan találtam ki ezt a nevet, minden esetre nagyon tetszett és módszeresen így mentettem el a képeket, a mappákat... Ákos próbálkozott a Napóleon-nal (korábban kifejtet "francia mánia"...), majd hallottunk az egyik "Csodálatos kutyadoki"-ban egyet, a Fondue-t, ami szintén szimpatikus lett volna, de hát Chili mindenek felett... :) Nekem még a Daddy is nagyon tetszett volna.

Lényeg, hogy Vezérből Chili lett. Egyébként nagyon találó volt a Vezér név, de még a magját sem szerettük volna elhinteni benne, hogy Ő a vezér a 3 tagú falkánkban. :)

És hogy hogyan hívjuk Chilit a mindennapokban?Hát így: Chliko-babkó, Babkusz, Bubu, Buborék, Babszem, Bogyófej, Chilinyó, Tápióka puding (a leghalványabb elképzelésem sincs, hogy ez honnan jött...), Kiskomám, Szörnyecske, Ördög, Nagyfejű, Dömper, Chilinagyúr...hirtelen ennyi jut eszembe. :)

2012. október 10., szerda

Hétvége

Nagyon szuper hétvége van mögöttünk. A csodálatos időt mi is kihasználtuk és szerveztünk egy jó kis mozgalmas hétvégét. Amióta Chili velünk van sokkal jobban pihentet minket egy jó kis séta/kirándulás vele, mint mondjuk filmet nézni a szobában…

Szombaton délelőtt felkerekedtünk és megmásztuk a Virágos-nyerget, ami egy laza 10 km-es túra. Szuper jó idő volt és szépen lassan haladtunk felfele, erdőbe be, onnan ki, hegyre fel, onnan kicsit le, aztán megint fel, nagy rétre ki, vitorlázó reptéren át, majd érkezés a célhoz!:) 2 és fél óra alatt tettük meg az előző mondatot. Chili közben kapott inni, merthogy sehova nem megyünk már a kis úti felszerelése nélkül (melynek tartalma: 1 db mini hűtőtáska, 1 db 7,5 decis flakon vízzel, 1 db jégakku, 1 db tápos -jutifalis-  doboz, és a vizes tálka). Szóval megérkeztünk, kezdődhetett a piknik, Ő is kapott pár falatot, hogy legyen energiája a visszaútra…. Chili úgy elfáradt, hogy a vizét is fekve itta. Befeküdt a hátunk mögé, ahol nem sütötte a nap és sziesztázott Ő is egy kicsit. Inkább csak próbált, mert annyi minden vonta el a figyelmét (gyerekek, sárkányrepülők, repülők, kutyák…stb.). Pihentünk egy 1,5-2 órát, majd indultunk vissza. Haza felé volt már minden: földön eldőlés, kapuban eldőlés, ölben cipelés –ami csekély súlya miatt tiszavirág életűre sikeredett- majd erőre kapás és hazatámolygás…. Mindannyian nagyon elfáradtunk, Chili is ivott egyet és utána jobbra dőlt, meg balra dőlt. Ez jellemezte a nap további részét, persze részünkről is.




Vasárnap elmentünk meglátogatni régen látott rokonainkat, ahol van két kisgyerek is. Nagyon aranyosak voltak a fiúk, ketten sétáltatták Chilit. Terelgették, botoztak, futkároztak…nagyon ügyesek voltak, a 3 éves Csongor hihetetlen vezetőkészséggel van megáldva, nagyon szépen, magabiztosan, ösztönösen bánt Chilivel. Nagyon nagyot játszottak a kertben is bottal/palackkal/amivel csak lehetett. Szuper jól érezte magát Ő is és mi is. Nagyon elszaladt ott is az idő, Chili nagyon elfáradt, egész délután aludt a helyén. Meg sem mozdult, egyszer-egyszer inni ment csak el.

A fiúk :)


Az a sok izgalmas rágni való...




Nagyon szeretem, amikor ettől a sok programtól fárad(unk) el és ennyi élmény éri. Amíg tart a jó idő, biztos, hogy sokat fogunk menni vele, mert neki is van rá igénye, nem az az "otthon egész nap alvós típus"… :)

2012. október 8., hétfő

Számok

Chili ma 6 hónapos ezért gondoltam, hogy összegzem ezt az időszakot:


Született: 2012 április 8.
Tesók száma: 5
Tenyésztőnél töltött időszak: első 13 hét
Súlygyarapodás: 5 kg, (ergo 12 kilós!!!!)
Eddig futott km: minimum 25-30 (ebből 10 a hétvégi kirándulás)
Elfogyasztott játékok száma: 1 db; a rágókötél, amit én dobtam ki, mert már nagyon büdi volt
Akkut labda és bot mánia: 100 %
Kinőtt fekhelyek száma: 1 db (de még mindig belepréseli magát, mert reggel onnan jobban látja, hogy mi történik, csúcs fazon)
Esőben sétával töltött percek száma: bruttó 10 perc (utálja az esőt...)
Legnagyobb kutya, aki megadta magát neki: 50-55 kg-os roti-pitbull keverék, bármit tehet vele, Sanzi a hátán pörög ha kell!
Vele töltött idő: rengeteg és felbecsülhetetlen
Nélküle töltött idő: nagyon kevés és borzasztó hiányérzettel párosul
Engedelmesség: hagyjuk... :)
Más kutyákkal való viselkedés: kifejezetten udvarias és játékos
Horkolással töltött éjszakák száma: megszámlálhatatlan
Evéssel töltött másodpercek száma: reggel és este 10 mp (odaáll a tál fölé és el is tűnt a kaja...?)
Cukiság faktor: 1 000 000 %
Bulldogság faktor: 2 000 000 %


Nagy a szerelem... :)